Wat is Lymfedrainage (vodder)?

Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit water, ook wel het lichaamsvocht genoemd. Verschillende processen in het lichaam verlopen via het lichaamsvocht wat zich bevindt in en om alle lichaamscellen, de bloedbanen, de lymfebanen en de hersenbanen. Het lichaam is in optimaal evenwicht als deze waterhuishouding optimaal functioneert. Het lymfestelsel speelt hier een belangrijke rol in: namelijk een voedende, zuiverende en drainerende (afvoer van vocht) rol. Lymfedrainage is dus een normaal, natuurlijk proces in het menselijk lichaam. Dit proces kan echter door verschillende factoren negatief worden beïnvloed zoals een ongeval, operatie, ziekte of stress. Als dit het geval is kan de oedeemtherapeut de afvoer van vocht manueel (met de handen) verbeteren. Door de manuele lymfedrainage wordt het lymfestelsel gestimuleerd om het teveel aan vocht (zichtbaar of onzichtbaar oedeem) beter en of sneller af te voeren.

Een kenmerk van lymfoedeem is een gespannen gevoel door de zwelling. Daarnaast veroorzaakt het oedeem vaak een zwaar gevoel in het betreffende lichaamsdeel, cosmetische misvormingen, vermindering van comfort/kwaliteit van leven, huidafwijkingen, verminderde mobiliteit van het betreffende lichaamsdeel en een verhoogde kans op infecties. Ook kan het zijn dat er geen zichtbare/meetbare afwijkingen zijn maar dat er wel klachten worden ervaren zoals een zwaar/vermoeid gevoel en/of tintelingen. Dit kan wijzen op beginnend of onzichtbaar oedeem.

Adviezen

Er zijn een aantal dingen die u zelf kunt doen om het lymfoedeem te verminderen of verergering te voorkomen:

 • Voorkom overmatige hitte of kou. Ga liever niet in een sauna, lang in de zon of lang in bad. Kleed u goed aan in de winter en gebruik geen warme of koude kompressen.
 • Pas op met wondjes in het gezwollen gebied, er is een verhoogde kans op infecties. Als u toch een wondje oploopt, ontsmet het dan goed en verbindt het met een pleister. Laat ook geen bloed prikken of bloeddruk meten aan de aangedane arm.
 • Voorkom overbelasting; verdeel uw activiteiten meer over de dag.
 • Bij oedeem in de borst/arm draagt u bij voorkeur een bh met brede bandjes zodat deze niet in de schouders snijden.
 • Draag geen knellende ringen, horloges of andere strak zittende sieraden.
 • Leg het lichaamsdeel in rust of tijdens de slaap iets hoger.
 • U kunt in sommige gevallen de afvoer van vocht stimuleren door specifieke oefeningen te doen.
 • Draag een hand/schoudertas bij voorkeur aan de niet aangedane kant.
 • Overgewicht verhoogt het risico op lymfoedeem en verergert bestaand oedeem. Voorkom overgewicht of probeer af te vallen als u te zwaar bent (eventueel onder begeleiding van een diëtist).
 • De afvoer van lymfevocht kan ondersteund worden door het dragen van een steunkous.

Wat kan oedeemtherapie voor u betekenen?

Wij behandelen mensen met oedeem als men problemen heeft in de vorm van verhard oedeem, littekenweefsel door operatie en/of bestraling, een verdikking heeft ten gevolge van een klierresectie, maar ook patiënten met primair lymfoedeem en oedeem ten gevolge van een trauma of ongeval. 

Doelen van de therapie:

 • Verminderen van oedemen, ook niet-zichtbare oedemen.
 • Behandelen van littekenweefsel.
 • Verzachten van littekenweefsel door middel van lymftaping met curetape.
 • Mobiliseren van gewrichten middels speciale technieken vanuit de manuele lymfedrainage ad modum Vodder.
 • Het geven van adviezen om het oedeem zelf te verminderen.

Lymftaping

Lymftaping is een vorm van elastisch tapen die gebruikt kan worden om de vochtafvoer te ondersteunen/stimuleren door de liftende werking op de huid. Verder wordt het gebruikt om littekenweefsel en bindweefsel verhardingen (fibrose) zachter te maken. Patiënten ervaren door de tape over het algemeen minder spanning en pijn. Deze techniek wordt vaak toegepast na een behandeling manuele lymfedrainage. Met de tape wordt de lymfatische afvoer 24 uur per dag gestimuleerd. De tape is huidvriendelijk, waterbestendig en kan hierdoor een aantal dagen blijven zitten.

Neem contact met ons op

Herkent u bovenstaande klachten of wilt u meer informatie over deze therapie? Schroom niet om contact met ons op te nemen via onderstaande button! Wij helpen u graag verder en verwelkomen u in onze praktijk!