Hielpijn en de hulp van fysiotherapie

Hielpijn kan behoorlijk pijnlijk zijn en je dagelijkse leven verstoren. Gelukkig staan wij bij Weeda van den Berg klaar om je met behulp van fysiotherapie te begeleiden en te helpen bij het begrijpen en behandelen van hielpijn, zodat je weer pijnvrij kunt bewegen.

Klachten van hielpijn begrijpen

Hielpijn, dat vaak wordt veroorzaakt door een peesplaatontsteking (fasciitis plantaris), is een aandoening die meer omvat dan alleen pijn in je hiel. Fasciitis plantaris is een ontsteking van de fascia plantaris, het bindweefsel onder je voet. Dit bindweefsel speelt een cruciale rol bij het ondersteunen van je voetboog en helpt bij het absorberen van schokken wanneer je loopt, rent of springt.

Het verschil tussen hielpijn en hielspoor

Er is vaak verwarring over hielspoor en fasciitis plantaris. Hielspoor verwijst naar een verkalking in de fascia, die irritatie en pijn kan veroorzaken, maar de daadwerkelijke oorzaak van de pijn is meestal de peesplaatontsteking. Het is belangrijk om te weten dat hielpijn vaak door fasciitis plantaris wordt veroorzaakt en niet direct door hielspoor.

Oorzaken van hielpijn

Hielpijn ontstaat vaak door een afwijkende voetstand, waardoor de fascia plantaris hoger belast wordt en pijn gaat veroorzaken. Dit kan resulteren in scherpe pijn in je hiel, vooral ’s ochtends na het opstaan of na langdurig zitten.

Samenwerking met de podotherapeut

Bij Weeda van den Berg werken we nauw samen met podotherapeuten om de oorzaak van je hielpijn grondig te analyseren. Een podotherapeut kan helpen bij het corrigeren van de voetstand, wat de belasting op de fascia plantaris vermindert en zo de pijn verlicht.

Symptomen en klachten

  • Hielpijn: De meest voorkomende klacht is scherpe pijn in de hiel, vooral ’s ochtends na het opstaan of na langdurig zitten.

  • Pijn bij beweging: De pijn kan toenemen bij lopen, staan of sporten, wat je dagelijkse activiteiten kan beperken.
  • Stijfheid: Je kunt stijfheid in de voet ervaren, vooral na periodes van rust.
  • Gevoeligheid: De hiel kan gevoelig zijn als je erop drukt.

Behandelingsopties binnen fysiotherapie

Bij Weeda van den Berg Fysiotherapeuten begrijpen we dat elke patiënt uniek is en verschillende behoeften heeft. Daarom bieden we een reeks behandelingsopties om hielpijn te verlichten.

  • Fysiotherapie: Onze deskundige fysiotherapeuten kunnen oefeningen en technieken aanbieden om de voet te versterken, de houding te verbeteren en pijn te verminderen.
  • Shockwave Therapie: Deze niet-invasieve behandeling gebruikt geluidsgolven om de genezing te stimuleren en ontstekingen te verminderen.
  • Dry Needling: Door het inbrengen van dunne naalden in triggerpoints in de voet kunnen gespannen spieren worden ontspannen.
  • Echografie: Dit helpt ons om de exacte locatie en ernst van de ontsteking te beoordelen en de behandeling nauwkeurig af te stemmen.

Terug naar comfort en beweging

Hielpijn kan een uitdaging zijn, maar je hoeft de pijn niet te dragen. Ons ervaren team van therapeuten staat klaar om je te helpen de pijn te verminderen en je leven weer in beweging te krijgen. Met behulp van onze diverse behandelingsopties, variërend van fysiotherapie tot echografie, streven we ernaar om je terug te brengen naar comfort en actieve beweging. Bij Weeda van den Berg is verlichting binnen handbereik.