Hielspoor klachten en de hulp van fysiotherapie

Hielspoor kan behoorlijk pijnlijk zijn en je dagelijkse leven verstoren. Gelukkig staan wij bij Weeda van den Berg klaar om je met behulp van fysio te begeleiden en te helpen bij het begrijpen en behandelen van hielspoor, zodat je weer pijnvrij kunt bewegen.

Klachten van hielspoor begrijpen

Hielspoor, dat ook wel bekendstaat als fasciitis plantaris, is een aandoening die veel meer omvat dan alleen pijn in je hiel. Het is eigenlijk een ontsteking en schade aan het bindweefsel onder je voet, wat medisch de fascia plantaris wordt genoemd. Dit bindweefsel speelt een cruciale rol bij het ondersteunen van je voetboog en helpt bij het absorberen van schokken wanneer je loopt, rent of springt.

Wanneer je hielspoor ontwikkelt, raakt dit bindweefsel geïrriteerd en ontstoken. Dit kan resulteren in niet alleen scherpe pijn in je hiel, maar ook in andere klachten. De ontsteking kan kleine scheurtjes in de fascia plantaris veroorzaken, wat leidt tot een combinatie van pijn, stijfheid en gevoeligheid. Deze symptomen zijn vaak het meest merkbaar wanneer je ’s ochtends opstaat en je eerste stappen zet, of na langdurig zitten of rusten.

Het is belangrijk om te begrijpen dat hielspoor niet alleen een fysieke uitdaging is, maar ook invloed kan hebben op je algehele welzijn. De pijn en beperkingen die het met zich meebrengt, kunnen van invloed zijn op je gemoedstoestand, dagelijkse activiteiten en zelfs je slaap. Bij Weeda van den Berg Fysiotherapeuten begrijpen we de impact van hielspoor en zijn we er om je te helpen de juiste behandeling te vinden en je leven weer in beweging te krijgen.

Symptomen en klachten

  • Hielpijn: De meest voorkomende klacht is scherpe pijn in de hiel, vooral ’s ochtends na het opstaan of na langdurig zitten.
  • Pijn bij beweging: De pijn kan toenemen bij lopen, staan of sporten, wat je dagelijkse activiteiten kan beperken.
  • Stijfheid: Je kunt stijfheid in de voet ervaren, vooral na periodes van rust.
  • Gevoeligheid: De hiel kan gevoelig zijn als je erop drukt.

Soorten hielspoor

Hoewel de symptomen vergelijkbaar zijn, zijn er twee hoofdtypen hielspoor, afhankelijk van waar de ontsteking zich bevindt:

  • Onderste Hielspoor: Hierbij is de ontsteking aan het hielbeen gehecht, wat resulteert in pijn aan de onderkant van de hiel.
  • Achterste Hielspoor: Dit type omvat de ontsteking van de achillespees die aan het hielbeen hecht, wat pijn aan de achterkant van de hiel veroorzaakt.

Behandelingsopties binnen fysiotherapie

Bij Weeda van den Berg Fysiotherapeuten begrijpen we dat elke patiënt uniek is en verschillende behoeften heeft. Daarom bieden we een reeks behandelingsopties om hielspoor te verlichten.

  • Fysiotherapie: Onze deskundige fysiotherapeuten kunnen oefeningen en technieken aanbieden om de voet te versterken, de houding te verbeteren en pijn te verminderen.
  • Shockwave Therapie: Deze niet-invasieve behandeling gebruikt geluidsgolven om de genezing te stimuleren en ontstekingen te verminderen.
  • Dry Needling: Door het inbrengen van dunne naalden in triggerpoints in de voet kunnen gespannen spieren worden ontspannen.
  • Echografie: Dit helpt ons om de exacte locatie en ernst van de ontsteking te beoordelen en de behandeling nauwkeurig af te stemmen.

Terug naar comfort en beweging

Hielspoor kan een uitdaging zijn, maar je hoeft de pijn niet te dragen. Ons ervaren team van therapeuten staat klaar om je te helpen de pijn te verminderen en je leven weer in beweging te krijgen. Met behulp van onze diverse behandelingsopties, variërend van fysiotherapie tot echografie, streven we ernaar om je terug te brengen naar comfort en actieve beweging. Bij Weeda van den Berg is verlichting binnen handbereik.