Een nieuwe knie, schouder of heup

Endoprothesen zijn kunststof prothesen om een lichaamsdeel binnen in het lichaam te vervangen. Het plaatsen van heup- of knieprothese is tegenwoordig een routineoperatie. Jaarlijks krijgen 18.000 Nederlanders een nieuwe knie, terwijl bij 25.000 Nederlanders een nieuwe heup gezet wordt. Minder bekend is een kunstschouder ofwel een schouderprothese. Ook het schoudergewricht is net zoals de heup of knie te vervangen door een prothese.

Fysiotherapie voor de operatie

Tijdens de preoperatieve fase, dus vóór de operatie, kunnen wij u trainen. Bij deze training krijgt u van uw fysiotherapeut ook een schema met oefeningen die u thuis kunt doen. Deze maken uw spieren sterker, houden u soepel, verminderen de kans op bloedstolsels en helpen uw herstel na de operatie te versnellen.

Behandeling na de operatie

Bij een Totale Heup Prothese (THP), Totale Knie Prothese (TKP) of schouderprothese is de juiste begeleiding belangrijk. Onderzoek wijst uit dat het goed is om intensief en vlot na een heup- of knieoperatie te starten met oefeningen. Wij hebben veelvuldig overleg met orthopeden uit verschillende ziekenhuizen. Weeda van den Berg fysiopraktijken biedt u, indien uw orthopeed u hiervoor geschikt acht, een oefenprogramma aan onder begeleiding van deskundige fysiotherapeuten. Indien nodig komt uw therapeut eerst bij u aan huis.

Een nieuwe heup, schouder of knie is natuurlijk wennen. Zeker in de eerste weken en maanden zal bewegen na een heup- of knieoperatie nog vreemd voor u zijn. Daarom werken we niet alleen aan uw looptechniek, beweeglijkheid, spierkracht, stabiliteit en het afbouwen van krukken en/of een rollator, maar ook aan uw zelfvertrouwen. U werkt, onder begeleiding van de fysiotherapeut, één tot meerdere keren per week aan het herstel van uw knie-, schouder of heup. Het behandelprogramma kent een duidelijke opbouw. Binnen ons netwerk hebben wij hiervoor een specifiek programma ontwikkeld (training in onze praktijk en thuisoefeningen).

Gedurende dit programma wordt gewerkt met gestructureerde trainingsopbouw. Daarnaast zult u specifieke oefeningen thuis doen. Na verloop van tijd merkt u, dat u steeds hogere eisen aan uw lichaam kunt stellen. Die ervaring zorgt ervoor dat de behandelingen niet alleen nuttig zijn, maar ook steeds leuker worden. Wij zijn ervan overtuigd dat een dergelijke opbouw belangrijk is om een langdurig goed resultaat te bevorderen en zaken als werk, hobby’s, sport, vakantie, tuinieren e.d. weer op veilige manier mogelijk te maken.

Weeda van den Berg fysiopraktijken heeft therapeuten in dienst die gespecialiseerd zijn in het behandelen van patiënten na een THP, TKP of schouderprothese en helpen u om uw doelen zo snel mogelijk te realiseren.

Weeda van den Berg Fysiopraktijken helpt u graag

Herkent u bovenstaande klachten of wilt u meer informatie over Endoprothesen? Schroom niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag verder en verwelkomen u in onze praktijk!