Wat is Hartrevalidatie?
U heeft een hartaanval gehad, of u heeft net een hartoperatie ondergaan. Wat nu? Vaak overvalt een hartaanval, oftewel een hartinfarct iemand plotseling. Een klein bloedstolsel is vast komen te zitten in uw kransslagader, welke uw hart voorziet van zuurstof.
De symptomen van een hartaanval die men kan waarnemen zijn vaak verschillend bij man en vrouw. Zo blijken vrouwen ziektes anders door te maken dan mannen. Zelfs artsen hebben vaak moeite met het herkennen van een hartinfarct bij vrouwen. De acute stekende/drukkende pijn op de borst blijft vaak uit. Vrouwen geven juist aan zich misselijk te voelen, pijn tussen de schouderbladen of zijn extreem vermoeid of kortademig. Er wordt veel onderzoek gedaan naar hoe vrouwen ziektes ervaren en de gevolgen hiervan. Zo blijken vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad een groter risico hebben op het ontwikkelen van hartklachten. Daarom is het zo belangrijk dat men deze verschillende symptomen leert herkennen.
De risicofactoren voor het krijgen van een hartinfarct zijn:
- Roken
- Te hoog cholesterol
- Hoge bloeddruk
- Obesitas
- Lichamelijke inactiviteit
- Suikerziekte
- Hart- en vaatziekten
Hartfalen
Bij hartfalen wordt er onvoldoende bloed rondgepompt in het lichaam of onvoldoende zuurstofrijk bloed. Er zijn verschillende oorzaken voor hartfalen. De meest voorkomende zijn:
- Hoge bloeddruk
- Hartklepaandoening
- Ritmestoornissen
- Hartinfarct
- Cardiomyopathie
- Myocarditus
In het ziekenhuis heeft u al kennis gemaakt met fysiotherapie en bent u waarschijnlijk geadviseerd om deel te nemen aan een revalidatietraject. Na een hartinfarct kunt u angstig zijn om weer te gaan bewegen. U vindt het moeilijk om in te schatten waar uw grenzen liggen. Tijdens het revalidatieproces zullen wij gaan werken aan uw spierkracht, uithoudingsvermogen en het verminderen van de risicofactoren (bijv: overgewicht).
Stoppen met roken is ook van zeer groot belang. Hierbij kunt u ook hulp krijgen van de praktijkondersteuner bij de huisarts. Wij helpen u weer vertrouwen te krijgen in uw eigen lichaam. Later hopen wij dat u zelf ook met plezier gaat bewegen.
Weeda van den Berg Fysiopraktijken helpt u graag met Hartrevalidatie
Herkent u bovenstaande klachten of wilt u meer informatie over Hartrevalidatie? Schroom niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag verder en verwelkomen u in onze praktijk!