Wat is Fasciatherapie?

Fasciatherapie is een specialisatie in de fysiotherapie, waarin aandacht voor de fascia (bindweefselvliezen) centraal staan. Deze bindweefselvliezen omhullen en verbinden alle spieren, botten en organen en vormen één groot driedimensionaal netwerk in het lichaam. Dit weefsel is erg gevoelig en verantwoordelijk voor veel vormen van chronische pijn. Problemen in de fascia zijn niet te zien op röntgen of MRI-scans, maar komen wel aan het licht door een goed, daar op gericht, lichamelijk onderzoek.

Wie kan terecht bij een Fasciatherapeut?

Personen die alleszins baat zullen hebben bij fasciatherapie zijn mensen met lokale lichamelijke pijnklachten en bewegingsaandoeningen. De klachten kunnen zowel acuut als chronisch zijn. Eenzijdige beweging zoals lang achter de computer zitten, zorgt voor een constante belasting op uw lichaam. Op den duur gaat het lichaam zich aanpassen, wat kan leiden tot fysieke klachten (bijvoorbeeld lage rugklachten, nekklachten). Ook zorgt zo’n constante, eenzijdige belasting voor uitdroging van de fascia. Gevarieerd bewegen zorgt voor hydratatie (water) van de fascia en zorgt er ook voor dat uw lichaam bestand is tegen belasting van sportactiviteiten en activiteiten in het dagelijks leven.

Naast de zuivere lichamelijke klachten, kan de fasciatherapie ook aangewend worden bij aspecifieke klachten; stressgebonden aandoeningen, fibromyalgie, ‘Chronisch Vermoeidheidsyndroom’ (CVS), burn-out en depressie. De fasciatherapie kan bij dergelijke aandoeningen een belangrijke plaats innemen in het genezingsproces.

  • Heeft u al jaren last van pijn?
  • Geeft röntgen-en MRI onderzoek geen duidelijke verklaring?
  • Wordt er gesproken van onbegrepen pijn?
  • Gaat de pijn niet weg, of wordt deze zelfs erger door te oefenen?
  • Wilt u graag dat de vinger nu eens precies op de zere plek gelegd wordt?

Dan kan fasciatherapie zeer waardevol voor u zijn.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Op basis van een zeer uitgebreid en specifiek lichamelijk onderzoek kan de therapeut u inzicht geven in de oorzaken van uw klachten. Onderliggende spanningsbronnen die invloed hebben op het functioneren van de fascia komen ook aan bod.

Fasciatherapie is een zachte behandelmethode die bestaat uit specifieke manuele technieken en heel gerichte oefeningen. De behandeling wordt doorgaans als diepgaand en aangenaam ervaren.

Weeda van den Berg Fysiopraktijken helpt u graag bij Fasciatherapie

Herkent u bovenstaande klachten of wilt u meer informatie over Fasciatherapie? Schroom niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag verder en verwelkomen u in onze praktijk!