Begrijpen en behandelen van een hernia met fysiotherapie

Hernia’s kunnen behoorlijk lastig zijn en voor enige verwarring zorgen, maar je staat er niet alleen voor. Bij Weeda van den Berg Fysiotherapeuten begrijpen we hernia’s en hebben we diverse behandelingsopties om je te helpen herstellen, zodat je weer volop in beweging kunt komen en kunt genieten van een actief leven.

Wat is een hernia?

Een hernia ontstaat wanneer een deel van je lichaam op een verkeerde plek terechtkomt en naar buiten duwt. Dit gebeurt vaak met de kussentjes tussen je ruggengraatbotten, die tussenwervelschijven worden genoemd. Hernia’s kunnen zorgen voor rugpijn, problemen met zenuwen en moeite met bewegen.

Soorten hernia’s

Er zijn een paar verschillende soorten hernia’s, elk met zijn eigen eigenschappen en locaties.

 • Hernia van de Nucleus Pulposus (HNP): Dit is de meest voorkomende. Het treedt op wanneer het zachte binnenste deel van een tussenwervelschijf door een zwakke plek in de buitenste laag naar buiten steekt.
 • Hiatale Hernia: Dit gebeurt wanneer een deel van je maag omhoog duwt in je borstholte door een opening in je middenrif.

De klachten van een hernia:

De klachten van een hernia:

Bij een hernia kunnen verschillende klachten optreden, afhankelijk van waar de hernia zich bevindt en hoeveel druk het uitoefent op nabijgelegen structuren. Enkele mogelijke klachten zijn:

 • Rugpijn: Dit is vaak aanwezig, vooral rond het gebied van de hernia.
 • Zenuwpijn: Als de hernia druk uitoefent op een zenuw, kan dit pijn, tintelingen of gevoelloosheid veroorzaken langs het pad van die zenuw. Bijvoorbeeld, een hernia in de onderrug kan uitstralen naar het been en de bil.
 • Spierzwakte: De druk op zenuwen kan leiden tot spierzwakte, wat kan leiden tot problemen bij beweging of stabiliteit.
 • Moeite met bewegen: Hernia’s kunnen het moeilijk maken om bepaalde bewegingen te maken, vooral als de pijn toeneemt.
 • Tintelingen en Gevoelloosheid: Dit kan optreden in het gebied dat wordt beïnvloed door de aangetaste zenuw.
 • Veranderingen in reflexen: Soms kunnen hernia’s reflexen beïnvloeden, wat kan leiden tot veranderingen in hoe je lichaam reageert op bepaalde prikkels.
 • Hiatale Hernia-klachten: Bij een hiatale hernia kunnen symptomen zoals brandend maagzuur, pijn op de borst en slikproblemen voorkomen.

Het is belangrijk op te merken dat niet iedereen dezelfde klachten ervaart en dat de ernst van de symptomen kan variëren

Behandelingsopties

Bij Weeda van den Berg Fysiotherapeuten hebben we een scala aan behandelingen om hernia’s aan te pakken.

 • Fysiotherapie en manuele therapie: Deze behandelingen helpen je spieren sterker te maken en je houding te verbeteren, wat kan helpen bij het verminderen van pijn en het voorkomen van toekomstige hernia’s.
 • Bekkenfysiotherapie: Speciaal voor hiatale hernia’s kan bekkenfysiotherapie helpen bij het verlichten van symptomen zoals brandend maagzuur en pijn op de borst.
 • Shockwave Therapie: Deze niet-invasieve behandeling kan de doorbloeding verbeteren en het natuurlijke herstelproces van je lichaam stimuleren.
 • Dry Needling: Als je last hebt van gespannen spieren als gevolg van een hernia, kan dry needling helpen om die spanning te verminderen.
 • Echografie: Dit helpt ons om beter te begrijpen wat er precies aan de hand is en helpt bij het kiezen van de juiste behandeling.
 • Looptherapie en Fasciatherapie: Deze behandelingen kunnen helpen bij het verbeteren van je algehele mobiliteit en herstel.

Samen op weg naar herstel

Bij Weeda van den Berg Fysiotherapeuten uit Hellevoetsluis geloven we in een holistische benadering van herstel. Onze ervaren therapeuten werken nauw samen met jou om een behandelplan op maat te maken dat past bij jouw specifieke situatie en behoeften.

Terug naar beweging

Een hernia kan beangstigend zijn, maar je bent niet alleen. Onze deskundige team staat klaar om je te begeleiden op je weg naar herstel. Met onze gevarieerde behandelingsopties, van fysiotherapie tot echografie, zorgen we ervoor dat je weer kunt bewegen zonder pijn. Met fysiotherapie van Weeda van den Berg is herstel binnen handbereik. Wil je meer informatie over de fysio behandeling van een hernia? Of heeft u juist andere klachten waar je graag behandelt voor wilt worden? Neem dan vandaag nog contact met ons op.