Wat is Claudicatio Intermittens?

Voelt u na een stukje lopen pijn, kramp of vermoeidheid in uw benen opzetten, of moet u steeds even stil staan om de pijn te laten zakken? Dit kan wijzen op claudicatio intermittens, beter bekend als ‘etalagebenen’. De oorzaak hiervan is aderverkalking (atherosclerose) in de slagaders naar én in de benen. Door deze verkalkingen vernauwen de slagaders en kan er minder bloed doorheen stromen met als gevolg dat er minder zuurstof naar de spieren en weefsel kan worden vervoerd. De gevolgen merkt u tijdens lichamelijke inspanning zoals lopen, fietsen of traplopen. Bij inspanning hebben de spieren meer zuurstof nodig, maar door de vernauwde beenslagaders kan het zuurstofrijke bloed de benen onvoldoende bereiken. Dit tekort aan zuurstof zorgt voor verzuring van de spieren, dit ervaart u als pijn, kramp, tintelingen of een stijf gevoel. Door even stil te gaan staan, vermindert de behoefte aan zuurstof en verdwijnt het pijnlijke gevoel weer.

Aderverkalking is in principe een normale ouderdomsziekte. Er is sprake van een natuurlijk verouderingsproces van de bloedvaten, wat begint bij iedereen rond het twintigste levensjaar. Leefgewoontes zoals roken, te veel en te vet eten, te veel alcohol drinken, overgewicht en te weinig bewegen kunnen dit verouderingsproces versnellen. Andere risicofactoren zijn bijvoorbeeld suikerziekte, hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte. De ontwikkeling van het proces van aderverkalking is te vertragen door de risicofactoren te minimaliseren en te behandelen. Looptraining (onder begeleiding van uw fysiotherapeut) heeft een positief effect op een aantal van hierboven genoemde risicofactoren.

Adviezen

Er zijn een aantal dingen die u zelf kunt doen om uw klachten positief te beïnvloeden:

  • Het belangrijkste is stoppen met roken.
  • Gezonde voeding.
  • Meer bewegen en eventueel afvallen indien nodig.
  • Let op goede voetverzorging: wondjes aan de voet of het been genezen minder goed en kunnen soms gaan ontsteken (extra belangrijk bij mensen met suikerziekte).
  • Kleed u goed aan met koud weer. Door de kou trekken de bloedvaten samen waardoor er nog minder zuurstofrijk bloed naar de spieren kan worden vervoerd.
  • Meestal zal uw (huis)arts een aantal medicijnen voorschrijven zoals tegen een hoge bloeddruk, hoog cholesterol en/of suikerziekte. Medicijnen zijn echter geen vervanging van looptraining, stoppen met roken of dotteren.

Therapie

Door regelmatig intensief te lopen, treden in de spieren en de bloedvaten die naar de spieren gaan belangrijke veranderingen op. Deze zullen uiteindelijk tot verbetering van de pijnvrije loopafstand leiden. Dit komt doordat er een betere stofwisseling en bloeddoorstroming in de spieren ontstaat, uw loophouding verbetert en uw lichaam collateralen aanlegt. Dit zijn kleine bloedvaatjes naar de spieren, die in aanleg al aanwezig waren, maar waar voorheen nauwelijks bloed doorheen stroomde. Doordat de spieren te weinig zuurstof krijgen, gaat het lichaam naar omwegen zoeken. Deze collateralen nemen onder invloed van looptraining gedeeltelijk de functie van de vernauwde beenslagader over.

Bij aanvang van de therapie wordt er altijd een gestandaardiseerde looptest afgenomen om uw beginniveau vast te stellen. Deze looptest wordt iedere 3 maanden herhaald om te kijken of u vooruitgang heeft geboekt. U zal 2 tot 3 keer per week trainen met de fysiotherapeut. Deze training bestaat uit lopen op de loopband tot u niet verder kunt vanwege de pijn. Daarna kunt u de spieren in de benen rekken en zal de therapeut eventueel de pijnlijke spieren kort masseren. Daarnaast is het erg belangrijk dat u naast de behandeling op de praktijk ook probeert om dagelijks zelf 1 tot 3 keer per dag de pijn in de benen op te roepen door een stuk te gaan lopen. Voor een zo goed mogelijk resultaat van de looptraining wordt geadviseerd dat u niet direct stopt met lopen als uw benen pijn gaan doen, maar doorloopt totdat u (bijna) niet meer verder kunt. Belangrijk is om te weten dat de pijn die u voelt niet schadelijk is, maar juist de nodige veranderingen in de benen stimuleert.

Weeda van den Berg Fysiopraktijken helpt u graag bij Looptherapie

Herkent u bovenstaande klachten of wilt u meer informatie over Looptherapie? Schroom niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag verder en verwelkomen u in onze praktijk!