Frozen shoulder: Begrijp de oorzaken, symptomen en behandelingsopties

Een frozen shoulder, ook wel schouderbeperking genoemd, is een aandoening die leidt tot ernstige schouderpijn en stijfheid. Weten wat de oorzaak, symptomen en beschikbare behandelingsopties zijn van belang om de klachten effectief aan te pakken. Bij Weeda van den Berg Fysiotherapeuten hebben we uitgebreide ervaring in het behandelen van verschillende schouderproblemen en bieden we op maat gemaakte behandelplannen om je te helpen herstellen. Daarom willen we je graag extra toelichten geven over de oorzaken en behandeling van deze klacht.

Oorzaken van een frozen shoulder

Een frozen shoulder ontstaat meestal geleidelijk en kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

 • Verkleving van het gewrichtskapsel: Het bindweefsel rondom het schoudergewricht raakt ontstoken en verdikt, waardoor de beweging beperkt wordt.
 • Verlies van synoviale vloeistof: Deze vloeistof smeert het schoudergewricht, maar bij een frozen shoulder neemt de hoeveelheid af, wat wrijving en stijfheid veroorzaakt.
 • Littekenvorming: Eerdere blessures of operaties aan de schouder kunnen littekenweefsel creëren dat de beweging beperkt.
 • Onderliggende medische aandoeningen: Diabetes, schildklieraandoeningen en hartziekten kunnen het risico op een frozen shoulder vergroten.

Symptomen van een frozen shoulder

Een frozen shoulder gaat gepaard met kenmerkende symptomen, waaronder:

 • Ernstige pijn: Pijn in de schouder die zich uitstraalt naar de bovenarm.
 • Stijfheid: Aanvankelijk wordt de schouder geleidelijk stijver en beweging wordt pijnlijk.
 • Beperkte bewegingsvrijheid: Het vermogen om de schouder normaal te bewegen is ernstig beperkt, wat dagelijkse activiteiten bemoeilijkt.

Behandelen van een frozen shoulder

Bij Weeda van den Berg Fysiotherapeuten bieden we een breed scala aan behandelingen, maar de meest gebruikte en effectieve behandelingen voor een frozen shoulder zijn:

 • Fysiotherapie: Onze fysiotherapeuten passen specifieke oefeningen en technieken toe om de bewegingsvrijheid van de schouder te vergroten en de pijn te verlichten. Fysiotherapie speelt een cruciale rol bij het herstellen van de normale schouderfunctie.
 • Manuele Therapie: Manuele therapie omvat hands-on technieken om gewrichtsmobiliteit te herstellen en de schouder soepeler te maken. Dit kan bijdragen aan het verminderen van stijfheid en pijn.
 • Medical Taping: Medische tape kan worden gebruikt om de schouder te ondersteunen en de beweging te vergemakkelijken. Het kan de pijn verminderen en helpen bij het herstelproces.
 • Shockwave Therapie: Shockwave therapie is een geavanceerde behandeling waarbij geluidsgolven worden gebruikt om ontstekingen te verminderen en het genezingsproces te bevorderen.
 • Dry Needling: Voor gespannen spieren rond de schouder kan dry needling worden toegepast om de spanning te verminderen en de pijn te verlichten.

Dit zijn de meest gebruikte en effectieve behandelingen voor een frozen shoulder bij Weeda van den Berg.

Samenwerken aan een pijnvrije schouder

Bij Weeda van den Berg weten dat een frozen shoulder uitdagingen kan geven en zijn daarom vastbesloten om je te helpen de pijn te verlichten en je schouderfunctie te herstellen. Neem vandaag nog contact met ons op om een afspraak te maken en te ontdekken hoe wij jou kunnen ondersteunen op je weg naar herstel en welzijn. Weet je niet zeker of je klachten ook daadwerkelijk een frozen shoulder is? Ook dit kan je met ons telefonisch bespreken.