Slijmbeursontsteking: Symptomen, oorzaken en fysiotherapie bij Weeda van den Berg

Slijmbeursontsteking, ook wel bekend als bursitis, is een pijnlijke aandoening waarbij de slijmbeurs, een met vloeistof gevulde zak in de buurt van gewrichten, ontstoken raakt. Het begrijpen van slijmbeursontsteking en hoe het kan worden behandeld, is van belang voor degenen die met deze aandoening te maken hebben. Bij Weeda van den Berg Fysiotherapeuten hebben we binnen ons team de expertise om mensen met slijmbeursontsteking te helpen. .

Wat is een slijmbeursontsteking?

Slijmbeursontsteking treedt op wanneer de slijmbeurs, die dient als een kussen tussen pezen, spieren en botten, ontstoken raakt. Dit kan gebeuren als gevolg van herhaalde bewegingen, overmatig gebruik van een gewricht, letsel of onderliggende medische aandoeningen. De symptomen van slijmbeursontsteking kunnen zijn:

  • Pijn en zwelling rond het aangetaste gewricht.
  • Beperkte bewegingsvrijheid.
  • Roodheid en warmte op de plaats van ontsteking.

Fysiotherapie en mobiliteitsverbetering

Onze fysiotherapeuten zullen een persoonlijk behandelplan opstellen om de mobiliteit te verbeteren en zo de pijn te verminderen. Dit omvat:

  • Specifieke Oefeningen: We zullen oefeningen aanbevelen die gericht zijn op het versterken van de spieren rond het aangetaste gewricht. Deze oefeningen kunnen helpen bij het verbeteren van de stabiliteit en het verminderen van de druk op de slijmbeurs.
  • Rekoefeningen: Rekoefeningen kunnen de flexibiliteit van spieren en pezen verbeteren, waardoor de bewegingsvrijheid toeneemt en de pijn wordt verminderd.
  • Mobilisatietechnieken: Onze therapeuten kunnen specifieke mobilisatietechnieken toepassen om de beweeglijkheid van het gewricht te verbeteren. Dit kan helpen om stijfheid te verminderen en het herstel te versnellen.

Pijnverlichting en ontstekingsbeheersing

We bieden pijnverlichtingsmethoden en technieken om ontstekingen onder controle te houden. Dit omvat:

  • Warmte- en koude therapie: Het afwisselend toepassen van warmte en kou kan helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking. Warmte kan de doorbloeding verbeteren, terwijl kou de zwelling kan verminderen.
  • Hands-on technieken: Onze therapeuten zijn getraind in hands-on technieken zoals massage en manuele therapie. Deze technieken kunnen helpen bij het verminderen van spierspanning en het bevorderen van genezing.

Houdings- en bewegingsadvies

Onze experts zullen advies geven over houding en beweging om herhaling van slijmbeursontsteking te voorkomen. Dit omvat:

  • Ergonomische aanpassingen: We kunnen adviseren over hoe je je werkplek of dagelijkse omgeving kunt aanpassen om herhaling van de aandoening te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld het gebruik van ergonomische stoelen of hulpmiddelen omvatten.
  • Lichaamshouding en techniek: We zullen je leren hoe je de juiste lichaamshouding kunt behouden tijdens activiteiten en oefeningen. Dit helpt om overbelasting van de slijmbeurs te voorkomen.

Met deze benaderingen en technieken streven we ernaar om de symptomen van slijmbeursontsteking te verlichten en je zo te ondersteunen naar een volledig herstel.

Samenwerken aan pijnvrij leven

Bij Weeda van den Berg Fysiotherapeuten wat een slijmbeursontsteking is en zijn toegewijd aan het helpen van onze patiënten om pijn te verlichten en wanneer mogelijk te verhelpen. Neem vandaag nog contact met ons op om te bespreken hoe wij jou kunnen ondersteunen met jouw klachten. Niet zeker of het een slijmbeursontsteking is? Ook dan kan je bellen om jouw klachten te bespreken.