Wat is Shockwave Therapie?

Shockwave therapie, ook wel ‘extracorporale shockwave therapie’ of ‘ESWT’ genoemd, is een behandeltechniek waarbij patiënten worden blootgesteld aan krachtige ‘schokgolven’, die door middel van een behandelkop nauwkeurig gericht worden zodat ze op de gewenste locatie in het lichaam een mechanisch effect hebben.

Fysiotherapeuten passen de methode toe voor het behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat bijv. bij een tennisarm, verkalking in het schoudergewricht, chronische ontsteking van een achillespees en hielspoor.

Shockwaves versnellen het genezingsproces door de zelfhelende eigenschappen van het lichaam te activeren, ze stimuleren de stofwisseling en verbeteren de bloedcirculatie.

Hoe ziet een Shockwave behandeling er uit?

Allereerst wordt op basis van een gesprek en een lichamelijk onderzoek het pijngebied door de behandelaar gelokaliseerd. In een aantal gevallen wordt aanvullend onderzoek gedaan door middel van echografie. Nadat de diagnose is gesteld en gebleken is dat shockwave therapie geïndiceerd is, wordt het behandelgebied blootgesteld aan korte shockwave impulsen.

Eerst wordt er gel op het behandelgebied aangebracht. Daarna wordt het shockwave behandelpistool op de huid geplaatst en worden de shockwaves toegediend door middel van kleine ronddraaiende bewegingen. Deze behandeling duurt zo’n 5-10 minuten per sessie en wordt eenmaal per week gegeven.

Voordelen van Shockwave Therapie

  • Behandeling zonder geneesmiddelen of chirurgie.
  • Behandeling van de oorzaken in plaats van de symptomen.
  • Pijnverzachting en herstel van de volledige mobiliteit.
  • Weinig bijwerkingen; wel kan direct na de behandeling een lichte roodheid of zwelling ontstaan.
  • Dankzij shockwave therapie kan een injectie of zelfs een operatie overbodig blijken.

Toepassing Shockwave bij de volgende klachten

  • Hielpijn (hielspoor).
  • Chronische elleboogpijn (tennis- of golferselleboog).
  • Chronische pijn aan de achillespees (achillodynie).
  • Andere vormen van tendinitis.

Kosten

Vanwege de hoge kosten van het shockwave-apparaat vragen wij een eenmalige eigen bijdrage van 80 euro, dit gaat pas in na de eerste drie behandelingen (elke behandeling wordt gerekend als een fysiotherapeutische zitting).

Weeda van den Berg Fysiopraktijken helpt u graag met Shockwave Therapie

Herkent u bovenstaande klachten of wilt u meer informatie over Shockwave Therapie? Schroom niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag verder en verwelkomen u in onze praktijk!